Ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα για το μέλλον των εργαζομένων στον ΟΤΕ.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κατέληξαν σε αδιέξοδο την περασμένη Πέμπτη, με αποτέλεσμα η διοίκηση να προτίθεται πλέον να πάρει αποφάσεις μονομερώς.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ έχει επανειλημμένως επικαλεστεί την «κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και την ανάγκη για μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 300 εκατομμύρια ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια. Σύμφωνα δε με προγενέστερη ανακοίνωση του οργανισμού, «η μείωση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να πλησιάσει τα επίπεδα μισθοδοσίας αντίστοιχων εταιρειών στην Ευρώπη, να γίνει ανταγωνιστικός και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του». Οι βασικές προτάσεις της διοίκησης είναι:
1 Κατάργηση της μονιμότητας και για υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί πριν από το 2005 και που αποτελούν το 75% του προσωπικού του ΟΤΕ.
2 Διατήρηση μισθών στα σημερινά επίπεδα (μηδενικές αυξήσεις και πάγωμα ετήσιας ωρίμανσης 2,2%).
3 Μείωση 20% του ωραρίου εργασίας (τετραήμερη αντί πενθήμερης) με μείωση κατά 13% των αποδοχών.
4 Δημιουργία νέου μισθολογίου βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση (μέχρι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων είναι ανεξάρτητη από την απόδοση).
5 Παύση χορήγησης εννέα μισθών, πέραν του εφάπαξ, σε όσους συμπληρώνουν 35ετία και αποχωρούν από την εταιρεία κατόπιν αιτήσεώς τους.
6 Εθελουσία σαν αυτή που έγινε στην Cosmote.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις αυτές και αντιπρότεινε:
* Μείωση μισθών στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ.
* Πάγωμα των μισθών του συνόλου του προσωπικού για διάστημα δύο ετών.
* Εθελουσία μόνο για το προσωπικό που έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
* Μείωση του λειτουργικού κόστους από διάφορες πηγές, όπως: εξορθολογισμός θυγατρικών, μείωση διαφημιστικών εξόδων, επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων κ.λπ.
* Σύνταξη μακροπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου.
* Κοινή δράση με τη διοίκηση ενάντια στον τρόπο που ρυθμίζει τον ΟΤΕ η ΕΕΤΤ.
Οι συνδικαλιστές διατείνονται ότι ο ΟΤΕ εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρος επιχείρηση και το γεγονός ότι τα έσοδα μειώνονται δεν αποτελεί δικαιολογία για να απολέσουν οι εργαζόμενοι τους μισθούς και τα κεκτημένα τους. Δηλώνουν δε έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου